Newborn in handen van ouders

Kraambox

Yes! NaNur heeft een nieuwe box gelanceerd. Dit keer geen uitgebreide box met speeltjes voor 5 ontwikkelingsgebieden, maar een kleinere box vol met tips en speeltjes voor pasgeboren baby’s.

Bij het samenstellen van de box hebben we niet alleen naar speelgoed gekeken, maar ook praktische tips beschreven op de ontwikkelingskaarten.

In de praktijk waar ik als kinderfysiotherapeut werk, zie ik veel baby’s en de daarbij behorende hulpvragen. Dat maakt ook dat ik het leuk vond om een kant en klaar pakketje te ontwikkelen met tips om de ontwikkeling in de eerste 6 maanden te stimuleren. Als jouw kindje net geboren is, zal hij/zij nog niet zoveel kunnen, maar op welke dingen zou je al kunnen letten of wat kan je al proberen uit te lokken?

Het is uiteraard niet zo dat je de hele dag alleen maar met je kindje moet gaan oefenen. Gebruik deze mooie tijd ook juist om lekker te genieten en te knuffelen met je kleintje, maar het kan nooit kwaad om al een paar dingetjes te oefenen en uit te lokken. Als jouw kindje geboren wordt, heeft hij of zij nog geen idee van de wereld zelfs het bestaan van zijn/haar eigen handjes en voetjes is nog niet binnengekomen. Om zijn eigen lichaam te leren kennen, is het goed om lekker met je kindje te spelen en spelenderwijs wat motorische vaardigheden te oefenen. 

Voorkeurshouding

Op de praktijk zie ik veel baby’s met een voorkeurshouding en ontwikkelen die kindjes vaak een afplatting van de schedel. Een moeder heeft wel eens tegen mij gezegd ‘het is toch net of er iemand met een legoblok tegen zijn hoofd heeft geslagen zo plat is het?’. ‘Eh ja zo kan je het ook benoemen’ dacht ik toen, maar het kindje in kwestie had inderdaad wel een forse afplatting van de schedel. Gelukkig kan de afplatting weer helemaal goed komen als je er op tijd bij bent, maar het kost vaak wel veel tijd en inzet van ouders. Ik geef vaak de tip om vooral ook opa’s en oma’s en de leidsters van het kinderdagverblijf in te schakelen. Vele handen maken ten slotte licht werk en zo sta je er niet alleen voor als ouder. In de praktijk ga ik vaak met één van de ouders en het kindje aan de slag (aangezien beide ouders op het moment niet naar de praktijk mogen komen). Drie maanden oud en ze moeten al komen ‘sporten’ bij de kinderfysiotherapeut. Ik snap die kindjes die lekker door blijven slapen en weigeren wakker te worden wel😉. Meestal krijgen we met tips en oefeningen de voorkeurshouding en de afplatting wel weer weg, maar in het kader van voorkomen is beter dan genezen zal ik jullie wat tips geven om een voorkeurshouding te voorkomen. 

Allereerst kan je tijdens het geven van de voeding afwisselen. Geef de fles de ene keer vanaf de linker kant en de andere keer vanaf rechts. Geef je borstvoeding dan wissel je links en rechts sowieso al af.  Wissel ook de houding in de box af of hang de speeltjes regelmatig aan een andere kant. Pasgeboren baby’s zien de eerste weken vooral grote contrasten en nog geen kleur. Let er dus op dat ze niet altijd met dezelfde kant naar het licht toe liggen. Ook de geluiden van papa en mama zijn erg interessant. Door je kindje van veel kanten te benaderen zorg je ervoor dat hij/zij niet continu naar één kant gedraaid ligt met zijn hoofdje. Dit helpt om een voorkeurshouding en een afplatting van de schedel te voorkomen.

Buikligging

De buikligging is ook goed om te oefenen. Hiermee maak je je kindje sterker. Wanneer begin je met het oefenen van de buikligging? Op de praktijk hoor ik moeders regelmatig zeggen dat hun kindje de buikligging niet leuk vindt en dat ze het daarom niet echt oefenen, maar help je je kindje daarmee? Door het niet te oefenen, maak je je kindje ook niet sterker en zal hij/zij het niet leuker gaan vinden. Ik ga dan ook vaak met ouders opzoek naar een manier om de buikligging te oefenen waarop het voor het kindje net wat makkelijker is. Hierdoor kunnen ze het wel even oefenen, maar wordt het niet direct huilen. Veel ouders leggen hun kindje op hun borst neer. Op deze manier kan je de buikligging al vrij snel oefenen. Lukt het je kindje om zijn of haar hoofdje al wat op te tillen om jou aan te kijken?

In onze kraambox zitten nog wat extra tips om de buikligging te oefenen met je kleintje. Daarnaast hebben we leuke tips en adviezen over onder andere het reiken, grijpen en kijken. Wij hopen dat jullie de box net zo leuk en waardevol vinden als dat wij hem vinden! Ik kan niet wachten om de eerste reacties te lezen.

Tot slot ben ik wel benieuwd of jullie nog vragen hebben of bepaalde onderwerpen die we in de blog kunnen laten terugkomen!? Laat het ons vooral weten. Je kan ons mailen: [email protected] of ons een berichtje sturen op één van onze socials!

Mede-oprichter NaNur
Liefs, Laura

Deel deze tips

Stay Connected

Meer inspiratie & tips

corona

Snotjes verzamelen

Corona(snel)testen bij kinderen. Lang wist ik niet zo goed wat ik hiervan moest vinden. Die testen bij de GGD teststraat vind ik zelf al geen

Lees verder »
Kruidnootjes

Pietenparcours

De Sint is weer in het land. Hoe leuk Sinterklaas ook is. Het is toch ook wel weer een spannende tijd. Ondanks de spanning vind

Lees verder »

Eerste schoentjes

Yes, jouw kleintje heeft het lopen eindelijk onder de knie! Het heeft veel doorzettingsvermogen en vallen en opstaan van je kleintje gevergd, maar het is hem

Lees verder »