Baby oefent de buikligging waarbij ze haar hoofd omhoog heft en naar de camera lacht. Deze blog geeft ouders tips om de ontwikkeling te stimuleren met speelgoed

De motorische ontwikkeling en speelgoed

Speelgoed is er in overvloed. Als ik bij vriendinnen kom of voor mijn werk op huisbezoek ben, zie ik vaak kasten of lades vol met speelgoed. Soms maakt deze overvloed aan speelgoed dat kinderen door de bomen het bos niet meer zien. Jonge kinderen ontwikkelen in een rap tempo verschillende motorische vaardigheden. Het ene kindje doet dit sneller dan het andere kindje. Soms kan het fijn zijn om je kind een handje te helpen of uit te lokken. Tijdens mijn werk in de praktijk zie ik veel kinderen die bij de ontwikkeling een klein steuntje in de rug kunnen gebruiken. Vaak probeer ik samen met ouders te kijken naar het kind en handvatten te geven zodat ouders thuis met hun kindje aan de slag kunnen gaan.

Zo zie ik veel baby’s die de buikligging niet zo leuk vinden. Ouders proberen hun baby echt wel op hun buik neer te leggen, maar vaak met als gevolg dat ze het al snel op een huilen zetten. Vaak vinden ouders dit al snel sneu, dus hup de baby wordt snel weer naar zijn rug gedraaid en de rest van de dag wordt de buikligging niet meer geoefend. Een hele logische reactie, maar is dit het beste voor je baby? Wordt hij zo uitgedaagd om die buikligging wel te oefenen?

De buikligging is inderdaad erg zwaar, daarom is het aan ouders de taak om dit leuk te houden voor hun kindje. Ik adviseer ouders dan ook vaak om er vooral lekker bij te gaan liggen. Trek aantrekkelijk speelgoed uit de kast. Voor de buikligging zelf is het leuk om speelgoed te gebruiken waar de baby’s naar kunnen kijken. Hoe kleurrijker hoe beter. Ook geluidjes doen het dan vaak goed!

Wil je niet alleen de buikligging, maar ook het voortbewegen op de buik stimuleren, dan kan het juist leuk zijn om speelgoed te gebruiken welke bij aanraking wegrolt, zoals een auto of een balletje met rammel erin. Doordat het speeltje wegrolt wordt je baby geprikkeld om in beweging te komen. Moedig hem ook vooral aan om in actie te komen. Let er wel op dat er niet te veel speelgoed of interessant materiaal om je baby heen ligt. Anders is hij al snel geneigd om het speeltje dat dichterbij ligt te pakken en zich lekker niet te verplaatsen en geef hem eens ongelijk😉.

Naast baby’s die moeite hebben met de buikligging zie ik ook veel kindjes die het staan of lopen nog heel spannend vinden. Deze kindjes willen we juist uitlokken om zich op te trekken tot stand of staand te laten spelen. Door veel speeltjes op de grond te laten liggen is het voor hen niet aantrekkelijk om te komen staan.

Ik adviseer ouders dan vaak om de grond zo leeg mogelijk te maken. Zoek het favoriete speeltje uit (waarmee ze wel staand kunnen spelen) en leg dit op salontafel of op de bank. Help je kindje met het opstaan als dit nog niet helemaal lukt en wees zijn grootste fan. Juich en klap als het gelukt is om tot stand te komen. Zo leuk om die trotse gezichtjes te zien of te zien dat kindjes zo trots op zichzelf zijn dat ze voor zichzelf gaan klappen!

Eenmaal staand is het natuurlijk het allerleukst als je kindje ook stapjes gaat zetten. Verspreid bijvoorbeeld wat puzzelstukjes over de salontafel en daag hem uit om steeds een stapje opzij te maken om een stukje te pakken. Uiteraard zie ik ook vaak genoeg dat kindjes denken, leuk al die speeltjes, maar daarvoor ga ik me zeker niet verplaatsen. Mochten ze echt in die ‘je bekijkt het maar met je speeltjes’ stand zitten, dan kan je ze wellicht toch uitlokken met iets wat ze normaal niet mogen hebben, zoals de afstandsbediening. Wedden dat ze er dan ineens veel meer moeite voor gaan doen!

Veel succes en oefenplezier gewenst! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog. Je mag altijd een berichtje op één van onze socials achterlaten of een mailtje sturen naar hello@nanur.nl. Mocht je je zorgen maken om de motorische ontwikkeling van je kindje, dan zou ik je zeker adviseren om dit eens bij het CJG te bespreken.

Mede-oprichter NaNur
Liefs, Laura

Deel deze tips

Stay Connected

Meer inspiratie & tips

corona

Snotjes verzamelen

Corona(snel)testen bij kinderen. Lang wist ik niet zo goed wat ik hiervan moest vinden. Die testen bij de GGD teststraat vind ik zelf al geen

Lees verder »
Kruidnootjes

Pietenparcours

De Sint is weer in het land. Hoe leuk Sinterklaas ook is. Het is toch ook wel weer een spannende tijd. Ondanks de spanning vind

Lees verder »

Eerste schoentjes

Yes, jouw kleintje heeft het lopen eindelijk onder de knie! Het heeft veel doorzettingsvermogen en vallen en opstaan van je kleintje gevergd, maar het is hem

Lees verder »