Kruidnootjes

Pietenparcours

De Sint is weer in het land. Hoe leuk Sinterklaas ook is. Het is toch ook wel weer een spannende tijd. Ondanks de spanning vind ik het altijd een leuke tijd om met de kinderen aan de slag te gaan, want wat is een betere motivator dan de sint en pieten die alles kunnen zien!?

Vooral met kindjes die aan de grove motoriek moeten werken kan ik, als kinderfysiotherapeut, in deze periode los. Pietenparcours zijn uitermate geschikt om verschillende vaardigheden te oefenen. Onder andere de balans en het gooien zijn leuk om in deze periode te oefenen. Het leren springen en hinkelen kan hier ook goed in worden verwerkt of je kan oefenen op het minder hard stampen van de voeten tijdens het lopen. Dit is niet alleen handig voor de de kinderen die bij de kinderfysiotherapeut komen, maar ook leuk voor alle kindjes die hun energie kwijt moeten. 

Dat klinkt leuk zo’n pietenparcours en is bij mij op de praktijk vaak ook net wat makkelijker te realiseren dan thuis, maar hoe kan je dit thuis nou ook oefenen?

Het ligt er uiteraard aan of je iets specifieks zou willen oefenen of dat je je kindje vooral wat stoom af wil laten blazen.

Hieronder zal ik een paar voorbeeldjes geven van leuke spelletjes voor thuis:

  • Teken bijvoorbeeld met stoepkrijt op de stoep wat rondjes en een rechte lijn en laat de kids van het ene dak (een rondje) naar het andere dak springen. Vervolgens moeten ze heel zachtjes, zodat de kindjes niet wakker worden, over het smalle dak lopen om vervolgens het cadeautje in een schoorsteen te gooien (een pan/bak/wasmand).
    • Je kan hier alle kanten mee op. Van wedstrijdjes wie de meeste cadeautjes kan afleveren of het minst vaak van het parcours afvalt, tot degene die het beste op zijn/haar tenen over de lijn kan lopen. 
  • Als jouw kindje meer met het mikken/vangen moet oefenen kan je ook daar specifieker mee oefenen. Wat hebben we nodig: 10 cadeautjes (dit kunnen opgerolde sokken zijn, pittenzakjes, nepcadeautjes) en een wasmand. Het doel wordt om de 10 cadeautjes allemaal in de schoorsteen te gooien, maar echte pieten zijn zo goed in het gooien dat ze dat van steeds verder weg kunnen. Laat de eerste paar cadeautjes van een kleine afstand gooien. Lukt dit dan probeer je je kindje twee stapjes naar achteren te laten zetten. Dit kan je een paar keer herhalen. Ook kan je doen alsof jullie pieten zijn die de pakjes over moeten gooien van een piet op het ene dak naar een piet op het andere dak. Hiermee oefen je het vangen. Het is ook goed om dan verschillende grootte pakjes te vangen. Hoe groter hoe makkelijker en hoe kleiner de pakjes worden hoe lastiger. 
  • Uiteraard kan je ook met het parcours alle kanten op. Op en afstapjes zijn altijd leuk om te gebruiken, wiebelige weggetjes met kussens in de woonkamer of buiten in de speeltuin een parcours maken. 

Ga jij met je kleintje een pietenparcours maken?

Mede-oprichter NaNur
Liefs, Laura

Deel deze tips

Stay Connected

Meer inspiratie & tips

corona

Snotjes verzamelen

Corona(snel)testen bij kinderen. Lang wist ik niet zo goed wat ik hiervan moest vinden. Die testen bij de GGD teststraat vind ik zelf al geen

Lees verder »
Kruidnootjes

Pietenparcours

De Sint is weer in het land. Hoe leuk Sinterklaas ook is. Het is toch ook wel weer een spannende tijd. Ondanks de spanning vind

Lees verder »

Eerste schoentjes

Yes, jouw kleintje heeft het lopen eindelijk onder de knie! Het heeft veel doorzettingsvermogen en vallen en opstaan van je kleintje gevergd, maar het is hem

Lees verder »